Odchod Óčka z pozemní digitální sítě bude nepříjemný

Hudební stanice Óčko odchází z DVB-T a pro diváka to rozhodně není příjemná zpráva. Už v tuto chvíli ne zrovna atraktivní nabídka terestrické digitální televize má tak další šrám a diváci mají o důvod víc, proč na ní zanevřít.

Generalni reditel hudebni televize Ocko Jiri Balvin. Foto: Ivana Dvorska, Internet Info

Tento týden Českým rozhlasem otřáslo odvolání generálního ředitele Českého rozhlasu Václava Kasíka. Hovořilo se o tom, jaký byl tento proces fraška, jak politici tahají za nitky Rady ČRo, a že na post dočasného šéfa nastoupila loutka, se kterou nebude problém. O této události už ale bylo popsáno tolik stránek, že jsem se rozhodl své řádky na blogu využít užitečněji a napsat o události neméně zajímavé - odchodu hudební stanice Óčko z pole terestrické digitální televize (DVB-T).

Pokud to náhodou ještě nevíte, tak vedení tohoto programu v pátek prostřednictvím tiskové zprávy novinářům oznámilo, že jako digitální terestrický kanál končí a nadále bude pokračovat pouze jako televize šířená prostřednictvím kabelu, IPTV, satelitu a internetu. Zpráva je to pro DVB-T rozhodně špatná, protože Óčko je podle mého názoru jedním z programů, které dělalo terestrickou digitální televizi zajímavou.

Vedení stanice sdělilo, že prostřednictvím tohoto druhu příjmu kanál sleduje pouze čtrnáct procent lidí. Je to málo? Otázka je položená špatně. Pro Óčko je důležité, aby se dostalo k divákům především ve velkých městech, a to se jí už podařilo právě prostřednictvím jiných platforem. Stanice by byla ochotna prostřednictvím DVB-T vysílat i nadále, ale to by musela svou síť budovat také Telefónica O2, která se vymlouvá na pochopitelný důvod - nemá zákazníky, což jí posvětil i ČTÚ.

Óčko je programem, který mě dost často dokázal hýbat žlučí, přesto, že hudbu miluju a poslouchám ji, kde to jen jde. Štvalo mě to, že televize do svého vysílání doslova cpe reklamní prvky, jak jen může. Vždyť si to vezměte - seznamky, trapné noční esemesky, i to volání o písničku na přání, které stálo, pokud se nemýlím, nějakých třicet korun, a stejně jste ještě neměli jistotu, zdali vás automat vylosuje, aby vám moderátor zavolal.

Pro diváka, který však nemá možnost s jinými programy porovnávat, je Óčko jistě vítaným zpestřením chudé terestrické nabídky. Novinkové hudební videoklipy se mu vcelku daří nasazovat ve stejnou dobu jako zahraničním stanicím typu MTV a česko-slovenskou hudbu se zahraniční kombinuje vcelku rozumně. Ono to občas k sobě moc nesedí, ale některé žánry zkrátka zkombinovat nejde. Už tak vcelku mizerný proces terestrické digitalizace má další šrám.

Navíc, odchod Óčka z DVB-T nepřinese nepříjemnost jen televizním divákům, ale o tom už si budete moci v pondělí přečíst u nás na webu.

Autor: Lukáš Polák | neděle 26.7.2009 15:35 | karma článku: 15,46 | přečteno: 2515x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29

Lukáš Polák

Otevřu záchod, vyleze Jackson

29.6.2009 v 18:42 | Karma: 13,44

Lukáš Polák

Prahu analogová tma nezahalila

10.5.2009 v 20:58 | Karma: 14,08

Lukáš Polák

Náročný 30. duben

3.5.2009 v 18:43 | Karma: 11,66

Lukáš Polák

Viděl jsem to na vlastní oči

16.4.2009 v 21:34 | Karma: 20,21

Lukáš Polák

Polibek za sto tisíc

9.4.2009 v 20:08 | Karma: 11,92
  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.