Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příjem německé pozemní digitální televize v Praze - 2. část

V minulé části tohoto článku jsem vás seznámil s dálkovým příjmem digitální televize z německého vysílače Dresden/Wachwitz. Nedávno se mi po zapůjčení přijímače Opticum 3000T podařilo rozšířit sbírku zachycených multiplexů o další tři. Receiver mám od kolegy z Československého DX klubu (CSDXC) a nemůžu si ho vynachválit pro jeho výbornou citlivost. Kvalita přijímače se projevila zvláště u slabých signálů, které nedokázal Golden Interstar (GI) vůbec zachytit a zpracovat. Ten jsem přitom dosud považoval za bezkonkurenčně nejlepší.

Vytipování kanálů pro příjem Rozhodl jsem se tedy vyzkoušet příjem z dalších německých lokalit. Co mě k tomu vedlo? Konzultace právě s kolegou z CSDXC, který bydlí nedaleko ode mě a o tuto problematiku se také zajímá. Vhodné pro příjem byly vytipovány kanály 27, 28 a 29.27. kanál - Löbau (Schafberg) - Sasko

Hodnoty tohoto multiplexu nebyly během zlepšených podmínek vůbec špatné. Síla signálu na 62 %, kvalita na 48 %. Při normálních podmínkách tu multiplex vůbec nechodí. Po naladění do set-top boxu Opticum se mi tak programová nabídka rozšířila o další kanály – MDR Sachsen, rbb Brandenburg, WDR Köln a Bayerisches Fernsehen. Set-top box Golden Interstar mi ve stejnou dobu hlásil oba parametry (síla/kvalita) na nule! Jak se však signál na tomto kanále rychle objevil, tak se i po pár minutách ztratil a nebylo po něm ani známky. Vzdálenost: 119 km; Výkon: 50 kW; Pol: V (foto: archiv home.arcor.de)28. kanál - Hoher Bogen/Furth (Burgstall) - Bavorsko

28. kanál je u nás obsazený silným vysílačem. Konkrétně jde o Litický Chlum nedaleko Rychnova nad Kněžnou. Velké šance jsem tedy příjmu digitálního vysílání z Bavorska (konkrétně lokalita Hoher Bogen) nedával, a to se potvrdilo jako správné. GI se na tomto kanále vůbec nechytal. Opticum na tom bylo o něco lépe, ale hodnoty byly tak špatné, že příjem nebyl možný. Síla signálu se pohybovala okolo 30 % a kvalita mezi 0 až 14ti %. Večer dokonce vyletěla druhá z hodnot až k 21 %, ale kmitala stále v rozmezí od nuly, takže se opět žádné pozice nenačetly. Lepších parametrů tu dosáhnout nelze, avšak stb Opticum digitální signál detekuje. Vzdálenost: 147 km; Výkon: 100 kW; Pol: V (foto: archiv ukwtv.de)V další části věnované dalkovému příjmu německých digitálních multiplexů se dočtete o zkušenostech s vysílači Dresden (29. kanál) a Frankfurt am Oder (53. a 57. kanál).Tento článek již vyšel na autorově předchozím blogu, takže se tímto jeho dřívějším čtenářům omlouvá.

Autor: Lukáš Polák | úterý 2.10.2007 0:01 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1930x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

S čím? S blogováním na zpravodajské jedničce v České republice. Důvod? Velmi prostý, nemožnost oslovit dostatečně cílovou skupinu.

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29 | Přečteno: 4513x | Osobní

Lukáš Polák

Óčko se MTV bát nemusí. Strach by mělo mít z musiq1

V souvislosti se startem lifestylově-hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, ke kterému dojde již koncem příštího měsíce, se hovoří také o tom, že podobně laděnému Óčku z mediální skupiny MAFRA Media by mohli ubýt diváci. Podle mého názoru jde ale o naprosto přehnané očekávání. MTV má takto nastavenou laťku ze dvou důvodů, kterými jsou mezinárodní značka a spojení se skupinou kanálů TV Nova.

11.10.2009 v 19:37 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

CS Link změnil vedení. Změnil se i přístup k některým webům?

Přístup společnosti Mediavision, provozovatel satelitní platformy CS Link, k médiím byl vždycky zvláštní, protože se většinou omezoval pouze na informování směrem k jednomu nejmenovanému webu. Pak se ale změnilo vedení a mnohým rázem vzrostla naděje díky přístupu nového výkonného ředitele. Je to opravdu tak, nebo jde pouze o pocit?

29.9.2009 v 16:56 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Společnost

Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

27.9.2009 v 15:13 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Porucha kanálu, který vlastně v nabídce UPC vůbec není

V krátké době se opět podruhé věnuji na svém blogu společnosti UPC. Osobně proti ní nic nemám, i když někteří její zaměstnanci si o mně myslí stoprocentně opak. Jde o největšího kabelového operátora, který se svou práci snaží dělat v rámci svých možností. Zatímco jedni na něj nadávají, další jsou s ním spokojeni. Klasika, která se nevyhne žádnému z operátorů. S dnešním zážitkem se s vámi ale prostě podělit musím.

17.9.2009 v 21:33 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.