Jak digitalizace opět dávala a naštěstí nebrala

V minulých dnech došlo v České republice ke spuštění dalších digitálních vysílačů. Konkrétně šlo o Jihlavu - Javořice, Vimperk - Mařský vrch a Jáchymov - Klínovec. O zkušenostech z příjmu některých z nich bych se s vámi rád podělil.

Vysílae Klínovec. Foto: Jakub Melín

Digitální éter je opět o něco bohatší. Svůj signál nyní šíří např. z jihlavské Javořice multiplex 1 s kanály České televize a stanicemi Českého rozhlasu. Tento vysílač však v Praze bohužel není možné zachytit, protože na stejném kanále (33) vysílají v tzv. jednofrekvenční síti také Buková hora u Ústí nad Labem a Jedlová hora u Chomutova. První zmiňovaný vysílač je v Praze přitom srovnatelně silný, jako např. Mahlerovy sady.

Naopak se podařilo naladit digitální vysílání z Klínovce. Zde již vysílá multiplex 1, který je v hlavním městě možné zachytit. Multiplex 2 vysílá na dočasném kanále 66. Kvůli takto vysokému kanálu se mnozí obávali, že bude s jeho příjmem problém. To se ale nepotvrdilo. Multiplex 2 dosahuje stejných hodnot jako síť 1. Příjem je bezproblémový, hodnoty vykazují místní příjem. Součástí tohoto balíku kanálu je Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov.

Poslední vysílač, který obsadil v Praze kanál 49, je Mařský vrch u Vimperka. Ten šíří opět programy České televize. Z lokality jižní Čechy bych spíše očekával vysílač České Budějovice - Kleť, který je s touto lokalitou opět v jednofrekvenční síti ještě spolu se sušickým Svatoborem, ale nebylo těžké určit, že jde právě o Vimperk. Proč? Signál se objevil právě v ten den a stabilně už na 49. kanálu zůstal. I z této lokality je tedy nyní možné přijímat stanice ČT a ČRo.

Digitalizaci se snažím na svém blogu věnovat pravidelně, stačí prolistovat několik článků dozadu.

Autor: Lukáš Polák | středa 1.7.2009 18:02 | karma článku: 14,27 | přečteno: 1597x