Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potápějící se parník zvaný televize Z1?

Zpravodajský kanál Z1 má finanční problémy. To bohužel nikdo nepopře, ani jeho vedení, ač se snaží sebelépe. Jak jsou interpretovány zprávy o tomto kanále v médiích, vypadá to, že se ze Z1 stává potápějící se parník.

Minulý týden poslal serveru DigiZone.cz do mailu jakýsi p. Kusý zprávu o tom, že zpravodajskému kanálu Z1 hrozila stávka z důvodu nevyplacení mezd v obvyklém termínu a také mnohatýdenní zadržování faktur a honorářů externistům. Dotyčný také popisoval ve zprávě, jak mělo dojít k omezení výroby a jak by se situace dotkla diváků. Určitě šlo o zajímavou zprávu, kterou však bylo pochopitelně nutné ověřit. Nehledě na to, že tuto situaci potvrdili také další ze zaměstnanců televize. Zjištění pravosti takovéto zprávy se ovšem projevilo jako značně složité. Zpravodajská Z1 totiž nemá žádné odbory, a tak bylo nutné zavolat přímo na personální oddělení televize, abychom získali vyjádření.

Reakce se dala očekávat. Vedení jakékoliv problémy popřelo. „Vaše dotazy nejsou založeny na reálných faktech. Žádná stávka zaměstnanců v Z1 nikdy nehrozila a nehrozí,“ konstatovala pro DigiZone.cz tisková mluvčí a vedoucí PR kanálu Ivana Dubášová, na kterou nás personální oddělení odkázalo. „Žádnou takovou informaci nemám. Neděje se u nás nic neobvyklého,“ dodal ve stejnou dobu šéf zpravodajství kanálu Hanuš Hanslík s tím, že to, co mu redakce DigiZone.cz sdělila, vyvolává úsměv na tváři.

Nechal jsem tedy, ač velmi nerad, téma pro zprávu být. Měl jsem sice pár řádků od jakéhosi p. Kusého, který už se od té doby neozval, a také potvrzení od jednoho z výše postavených zaměstnanců televize, že se něco takového chystalo, ale když není možné informaci ověřit a zdroje je nutné chránit, zkrátka jsem text raději nechal být. Poškodilo by to nejen televizi, ale hlavně nás.

Jak se však později ukázalo, informace, se kterými disponoval DigiZone.cz, nemusely být tak úplně nepravdivé. Ve středu totiž server iHNed.cz vydal zprávu, ve které popisoval, jak trápí některé zaměstnance problém s výplatami. Jmenována byla konkrétně reportérka Markéta Klibi. „Televize má problémy s placením svým lidem. Mně nezaplatila za několik měsíců,“ řekla serveru. Proti jejímu tvrzení a skutečnosti, že svým zaměstnancům TV něco dluží, se ale pochopitelně zanedlouho ohradila samotná televize, když prostřednictvím Dubášové vzkázala: „Pokud jde o dnes medializovaný případ externí spolupracovnice Markéty Klibi, kterou zmiňují dnešní Hospodářské noviny, její poslední faktury jsou dnes po splatnosti pouhé 3 dny.“ Veškeré závazky jsou podle zpravodajské televize uhrazeny.

Aby toho nebylo na vrub Z1 málo, rozhodla se vydat tiskové prohlášení k situaci zpravodajská agentura ČTK. Část z něj, myslím si, rozhodně stojí za to uvést: „Jeho názor (ředitele stanice Z1 Martina Mrnky, pozn. aut.) na servis ČTK nesdílejí zřejmě ani všichni redaktoři televize Z1. I po ukončení smlouvy mezi ČTK a Z1 se někteří nadále připojují do textových zpravodajských databází agentury (Infobanky ČTK http://ib.ctk.cz ) a stahují si nelegálně každý den značné množství zpráv ČTK. Z1 už řadu měsíců za zpravodajský servis ČTK dluží. Neproplatila zaslané faktury za plnění ČTK od září 2008 do prosince 2008 a zatím ani nereagovala na výzvy ke smírnému urovnání této situace.“ A co na to bulvární Blesk? Ten rovnou ve svě zprávě vyměřil televizi Z1 čas, podle bulvárního deníku v dubnu skončí.

Autor: Lukáš Polák | čtvrtek 29.1.2009 19:13 | karma článku: 10,37 | přečteno: 3023x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

S čím? S blogováním na zpravodajské jedničce v České republice. Důvod? Velmi prostý, nemožnost oslovit dostatečně cílovou skupinu.

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29 | Přečteno: 4513x | Osobní

Lukáš Polák

Óčko se MTV bát nemusí. Strach by mělo mít z musiq1

V souvislosti se startem lifestylově-hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, ke kterému dojde již koncem příštího měsíce, se hovoří také o tom, že podobně laděnému Óčku z mediální skupiny MAFRA Media by mohli ubýt diváci. Podle mého názoru jde ale o naprosto přehnané očekávání. MTV má takto nastavenou laťku ze dvou důvodů, kterými jsou mezinárodní značka a spojení se skupinou kanálů TV Nova.

11.10.2009 v 19:37 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

CS Link změnil vedení. Změnil se i přístup k některým webům?

Přístup společnosti Mediavision, provozovatel satelitní platformy CS Link, k médiím byl vždycky zvláštní, protože se většinou omezoval pouze na informování směrem k jednomu nejmenovanému webu. Pak se ale změnilo vedení a mnohým rázem vzrostla naděje díky přístupu nového výkonného ředitele. Je to opravdu tak, nebo jde pouze o pocit?

29.9.2009 v 16:56 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Společnost

Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

27.9.2009 v 15:13 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Porucha kanálu, který vlastně v nabídce UPC vůbec není

V krátké době se opět podruhé věnuji na svém blogu společnosti UPC. Osobně proti ní nic nemám, i když někteří její zaměstnanci si o mně myslí stoprocentně opak. Jde o největšího kabelového operátora, který se svou práci snaží dělat v rámci svých možností. Zatímco jedni na něj nadávají, další jsou s ním spokojeni. Klasika, která se nevyhne žádnému z operátorů. S dnešním zážitkem se s vámi ale prostě podělit musím.

17.9.2009 v 21:33 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.