Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ČT 2 vám vypneme o týden později, ale nikomu ani muk

Přemýšlel jsem, jaké aktuální téma nahodit na svůj blog, abych splnil přibližně týdenní odstup jednotlivých článků. Nakonec mi k tomu pomohla Česká televize, která se rozhodla o týden posunout vypnutí analogové ČT 2. Navíc jsem zjistil, že u nás v domě proběhla úprava STA, společné televizní antény, která však nefunguje úplně tak, jak by měla. Dá se v podstatě říci, že pánové z firmy XY pokazili, co mohli. A jak je vidět, může se to stát úplně komukoliv…

ČT 2 o týden později, ale psst

Česká televize se rozhodla v rámci přechodu na digitální vysílání jako jeden z kroků v Praze ukončit vysílání analogového programu ČT 2 v Praze k 24. říjnu. To byla informace, se kterou ještě nedávno disponovala všechna média. I hle, najednou jeden z konkurenčních webů vypustil informaci, že ČT 2 se nebude vypínat dříve, ale až později, a to konkrétně 30. října. Kde ale tuto informaci server vzal? Inu, zavítal jsem náhodou na stránky České televize k digitálnímu vysílání a v tabulce najednou datum 30. října. To bylo ale překvapení! Tato informace se totiž předtím nikde neobjevila. Termín pro spuštění veřejnoprávního multiplexu v Praze sice zůstává stejný, ale mění se konec analogového vysílání ČT 2 v hlavním městě. Česká televize ho prostřednictvím tiskové zprávy neavizovala, aktuální datum bylo pouze na webových stránkách. Pokud dojde k posunutí termínu např. pro vložení tzv. piktogramu (symbol v podobě čtyř čtverečků, který značí vypnutí daného vysílače), jako tomu bylo minulý týden u Sušicka, nic bych neřekl, nejedná se o nic zásadního, pokud jde ale o signál pro milion a půl lidí, přece jen bych očekával… Inu, tohle se ČT zkrátka nepovedlo. Naštěstí si naší zprávy pak všimla i ČTK a nápravu zajistila díky ní i ostatní média.

Podařené STA aneb tak takhle by to nemělo vypadat

Digitalizace v Česku se konečně rozjela a řada domů jako jsou rodinné domy, paneláky, bytovky apod. řeší, jak svoji společnou televizní anténu lidově řečenou STA přizpůsobit pro příjem DVB-T signálu. Řešení je několik, ale protože na technickou stránku věci se tentokrát zaměřit nechci, tuto část vynechám. I na náš dům dolehl přechod na digitální vysílání, a tak se na jedné schůzi domluvila varianta, že v STA budeme mít dostupných deset kanálů. Jak zajistí onu možnost, mi bylo v podstatě jedno, protože sám mám na střeše již dvě antény, ale byl jsem zvědavý kvůli sousedům, kteří do této problematiky zkrátka nevidí. Na poslední schůzi, kde se řešili podrobnosti, jsem nebyl. Jak jsem zjistil později, velká škoda. Proč? Firma totiž přijela, odvedla svou práci a odjela. Problém je v tom, jak. O víkendu jsem měl konečně po dlouhé době volno, tak jsem se mohl věnovat příjemnějším věcem. Tou jednou bylo zjištění, co že to máme v STA za nové kanály. Vzal jsem tedy kabel, jeden konec zapojil do televize, druhý do účastnické zásuvky. Na televizi pak nastavil automatické ladění a START. Poprvé se TV zastavila na 25. kanále, což mě překvapilo, protože provoz tohoto multiplexu bude ukončen ke konci října. Dobře, stane se, ladil jsem dál. 46. kanál, kde má být multiplex 3 - nic. To mi bylo divné, ale říkal jsem si, že přece jen výkon není největší a anténa je natočena jiným směrem. Když se ale nic nenaladilo ani na kanále 53 z Cukráku, který vysílá 100 kW, tak už bylo jasno. Domněnku pak jen potvrdila absence 64. kanálu. Pánové z objednané firmy odvedli svou práci opravdu skvěle…

Autor: Lukáš Polák | pondělí 20.10.2008 21:28 | karma článku: 12,54 | přečteno: 1762x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

S čím? S blogováním na zpravodajské jedničce v České republice. Důvod? Velmi prostý, nemožnost oslovit dostatečně cílovou skupinu.

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29 | Přečteno: 4513x | Osobní

Lukáš Polák

Óčko se MTV bát nemusí. Strach by mělo mít z musiq1

V souvislosti se startem lifestylově-hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, ke kterému dojde již koncem příštího měsíce, se hovoří také o tom, že podobně laděnému Óčku z mediální skupiny MAFRA Media by mohli ubýt diváci. Podle mého názoru jde ale o naprosto přehnané očekávání. MTV má takto nastavenou laťku ze dvou důvodů, kterými jsou mezinárodní značka a spojení se skupinou kanálů TV Nova.

11.10.2009 v 19:37 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

CS Link změnil vedení. Změnil se i přístup k některým webům?

Přístup společnosti Mediavision, provozovatel satelitní platformy CS Link, k médiím byl vždycky zvláštní, protože se většinou omezoval pouze na informování směrem k jednomu nejmenovanému webu. Pak se ale změnilo vedení a mnohým rázem vzrostla naděje díky přístupu nového výkonného ředitele. Je to opravdu tak, nebo jde pouze o pocit?

29.9.2009 v 16:56 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Společnost

Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

27.9.2009 v 15:13 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Porucha kanálu, který vlastně v nabídce UPC vůbec není

V krátké době se opět podruhé věnuji na svém blogu společnosti UPC. Osobně proti ní nic nemám, i když někteří její zaměstnanci si o mně myslí stoprocentně opak. Jde o největšího kabelového operátora, který se svou práci snaží dělat v rámci svých možností. Zatímco jedni na něj nadávají, další jsou s ním spokojeni. Klasika, která se nevyhne žádnému z operátorů. S dnešním zážitkem se s vámi ale prostě podělit musím.

17.9.2009 v 21:33 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.