Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tentokrát o CS Link TV i veřejnoprávním multiplexu

V tomto týdnu jsem si náhodu vzpomněl na dnes již bývalou satelitní televizi CS Link TV. Zajímalo mě, zda její osud je skutečně takový, jak slíbil Martin Janků, jednatel společnosti Media Vision, která ho provozovala. Bohužel, nebo bohudík, rozhodnutí nechám na každém z vás,ale jak se zdá, osud tohoto kanálu je zpečetěn i na internetu. Stručně bych se zmínil také o příjmu plzeňského veřejnoprávního multiplexu a připomněl pražanům, proč se jim objevil na obrazovce tzv. piktogram.

Konec CS Link TV pravděpodobně i na webu

CS Link TV byl satelitní kanál, který provozovala společnost Media Vision, a který mnozí lidé kritizovali především pro jeho nadrženost společnostem Gital, TechniSat a také Omko (firmy, které mají co říct, především co se satelitního příjmu týká). Přesto, že společnost Media Vision avizovala ukončení satelitní distribuce jako důvod pro spuštění dalšího kanálu, tomu, kdo ho měl alespoň jednou možnost vidět, bylo jasné, že důvody byla pravděpodobně především malá sledovanost a tím i prodělečnost celého projektu. Nechtěl bych dále polemizovat, co stálo za příčinami, ale zaujalo mě právě nedávné vyjádření Martina Janků pro náš konkurenční server Parabola.cz. V něm divákům slíbil, že tento program nezmizí ze scény úplně. Měl se v podstatě přesunout z prostředí televizního na internetové.

„Současná podoba televizního portálu cslinktv.cz je kombinací on-line vysílání a off-line archivu vysílaných informací. Chceme poněkud omezit on-line vysílání, protože ho chápeme jako neatraktivní na tomto prostředku šíření informací (rozuměno Internet) a naopak chceme rozšířit off-line služby. Samozřejmě se budeme snažit do archivu postupně vložit většinu odvysílaných pořadů,“ to byla slova jednatele Media Vision. Jak celý proces dopadl, se mohou čtenáři mého blogu přesvědčit na stránce www.cslinktv.cz sami. Po nějakých aktuálních informacích zde není ani památky. Připomíná je snad jen malý box v pravém dolním rohu jedné z lišt, která patří ostravskému studiu Polar, které pro CS Link TV připravovalo pořad o digitalizaci nebo přenosy z některých konferencí (např. Milníky digitální televize). Poslední vydání pořadu CS Link magazín skončilo 18. července. Novější zde zkrátka nehledejte. Abych nezapomněl, nechybí zde ani reklamní banner spřátelené firmy Gital, která svého času velmi aktivně na CS Link TV inzerovala.

Digitální televize z Plzně

Diváci z plzeňského kraje, kteří mají možnost zachytit vysílání veřejnoprávního multiplexu, si mohli všimnout zhoršeného příjmu na 34. kanálu. Problém tentokrát není na jejich straně, ale na Českých radiokomunikacích. Ta totiž záměrně potlačila vyzáření antén zvláště ve směru na západ. V Karlovarském kraji se nedávno projevilo rušení z vysílače Krašov a vysílač Tři kříže se musel dokonce přeladit na jiný kanál. Jak jsem si však všiml, k potlačení signálu došlo nejen na západ, ale také do jiných směru, a to minimálně na východ. V Praze je sice možné přijímat DVB-T z Krašova na 34. kanálu s hodnotami 97/97, ale výrazně se projevilo natočení antén právě pro sílu a kvalitu. Těchto hodnot už lze dosáhnout ve výrazně menším záběru, než jako tomu bylo v předchozích týdnech. Co se děje u Českého rozhlasu, nevím, ale veřejnoprávní multiplex je zatím stále bez jeho stanic. A to se digitálně vysílá na Plzeňsku už od 28. června.

Pražáci, pozor!

Obyvatelé Prahy by měli být na pozoru. Po vysílačích Kleť (jižní Čechy) a Cukrák (střední Čechy), se objevil tzv. piktogram (obrazec složený ze čtyř čtverečků) i na pražském vysílači Žižkov. Symbol takto označuje vysílače, jejichž analogové vysílání bude ukončeno. Prozatím se to týká pouze tří zmíněných lokalit, ale brzo přibudou další (např. chebská Zelená hora nebo chomutovský Jedlák). Bližší podrobnosti s informacemi o tom, jak se na vypnutí analogové Dvojky připravit, najdete na serveru DigiZone.cz , jehož jsem redaktorem.

Autor: Lukáš Polák | neděle 31.8.2008 19:17 | karma článku: 9,56 | přečteno: 1781x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

S čím? S blogováním na zpravodajské jedničce v České republice. Důvod? Velmi prostý, nemožnost oslovit dostatečně cílovou skupinu.

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29 | Přečteno: 4513x | Osobní

Lukáš Polák

Óčko se MTV bát nemusí. Strach by mělo mít z musiq1

V souvislosti se startem lifestylově-hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, ke kterému dojde již koncem příštího měsíce, se hovoří také o tom, že podobně laděnému Óčku z mediální skupiny MAFRA Media by mohli ubýt diváci. Podle mého názoru jde ale o naprosto přehnané očekávání. MTV má takto nastavenou laťku ze dvou důvodů, kterými jsou mezinárodní značka a spojení se skupinou kanálů TV Nova.

11.10.2009 v 19:37 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

CS Link změnil vedení. Změnil se i přístup k některým webům?

Přístup společnosti Mediavision, provozovatel satelitní platformy CS Link, k médiím byl vždycky zvláštní, protože se většinou omezoval pouze na informování směrem k jednomu nejmenovanému webu. Pak se ale změnilo vedení a mnohým rázem vzrostla naděje díky přístupu nového výkonného ředitele. Je to opravdu tak, nebo jde pouze o pocit?

29.9.2009 v 16:56 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Společnost

Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

27.9.2009 v 15:13 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Porucha kanálu, který vlastně v nabídce UPC vůbec není

V krátké době se opět podruhé věnuji na svém blogu společnosti UPC. Osobně proti ní nic nemám, i když někteří její zaměstnanci si o mně myslí stoprocentně opak. Jde o největšího kabelového operátora, který se svou práci snaží dělat v rámci svých možností. Zatímco jedni na něj nadávají, další jsou s ním spokojeni. Klasika, která se nevyhne žádnému z operátorů. S dnešním zážitkem se s vámi ale prostě podělit musím.

17.9.2009 v 21:33 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.