Satelitní vysílání ovládla Čína

9. 08. 2008 19:20:28
Titulek by mohl navodit dojem, že komunistická Čína se rozhodla ovládnout satelitní vysílání. I když bude řeč o něčem trochu jiném, je to do určité míry vlastně pravda. V Pekingu začala olympiáda, která nám teprve ukázala možnosti satelitu v plné kráse.

Kdo chtěl v domácnosti zdigitalizovat televizní vysílání, udělal to už dávno a místo terestrického set-top-boxu je vlastníkem satelitního přijímače. Má to řadu výhod, které se u mě osobně projevily naplno až se zahájením letošních olympijských her v Pekingu. Zatímco u DVB-T, tedy terestrického digitálního vysílání, má divák k dispozici z olympiády pouze dva kanály, ČT2 a ČT4 - Sport, které mohou v jedné chvíli vysílat logicky pouze ze dvou sportovišť, na satelitu je díky mnohonásobně vyšší kapacitě také odpovídající výběr televizních programů.

Interaktivní kanály BBC

Kromě klasických tahounů olympiády, na čele se drží Eurosport, je tu i řada dalších výhod. Např. na jedné z pozic, která je určena pro britský trh, vysílá sedm interaktivních programů v pěkné kvalitě obrazu i na velkých zobrazovačích. Kanály jsou komentovány v angličtině a divák se zde může v jednu chvíli dívat až na šest různých sportovišť najednou. Tyto streamy má na starosti BBC a vysílány jsou zcela zdarma. Ano, divák za ně opravdu nemusí zaplatit ani korunu a navíc mu postačí pro jejich sledování parabola běžných rozměrů.

Další výhodu, kterou přinesl až Peking 2008, je vysílání některých kanálů ve vysoké kvalitě obrazu. Ne, že by se ve formátu HDTV nevysílalo už dříve, ale čínská olympiáda je první, kdy některé televizní programy vysílají v tomto rozlišení nekódovaně. Jedná se např. o německý kanál Anixe HD (pouze záznamy některých sportů), maďarskou televizi MTV 2 (nepleťte si se stejnojmenným hudebním kolosem) nebo Beijing Olympics. A v neposlední řadě bychom měli připomenout také skutečnost, že pátek přinesl start nového televizního kanálu. U nás to byl v roce 2006 program ČT4 - Sport, na Slovensku tentokrát Trojka, třetí program tamní veřejnoprávní televize, která je zároveň prvním tematickým kanálem STV.

CCTV News

O tom, že satelitní digitální vysílání přináší oproti tomu pozemnímu řadu výhod, už není třeba pochybovat. Místního diváka také potěší fakt, že při příležitosti OH v Pekingu byl spuštěn také kanál CCTV News, který přináší zpravodajství tamní státní televize. To je sice pochopitelně zmanipulované, přesto vůně exotiky a pocit, že to, co vidím, se právě teď vysílá z Číny, je výjimečný.

Autor: Lukáš Polák | sobota 9.8.2008 19:20 | karma článku: 11.26 | přečteno: 1711x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 580 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3851 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 368 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2358
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...