Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Digitální televize z Polska doputovala do Prahy

Je možné zachytit v Praze digitální televizní signál z Polska? Ode dneška už znám na tuto otázku odpověď. Podívejte se, jak hon na Telewizju Polska probíhal.

Počasí v neděli večer dávalo naději, že vládnou na UHF pásmu zlepšené podmínky. Až nestandardně dobře hrály některé polské vysílače. V místní kvalitě chodil např. Polsat na 54. kanále, Telewizja Polska na 29. a 49. kanále z vysílače Kulin Kłodzki *G.Grodziec*. V pěkné kvalitě se objevily také signály z jihu. V šumu, ale přesto v barvě, hrála např. Kleť - kanál ČT2 (49. kanál) a snažil se protlačit i kanál 39 s ČT1, na němž bude v září spuštěno digitální vysílání veřejnoprávního multiplexu pro Českobudějovicko. Bohužel nedělní večer se přehoupl v noc, a na člověka přišla únava, takže jsem si šel krátce po půlnoci lehnout.

Dobré podmínky naštěstí vládly i v pondělí nad ránem. Venku bylo poměrně chladno a každou chvíli to vypadalo, že se spustí nějaká přeháňka. Do Prahy dolétly opět signály z Polska v analogu a v DVB-T (pozemní digitální vysílání) šly bez problémů např. oba multiplexy z německých Drážďan. Řekl jsem si tedy, že by nebylo marné zkusit pokořit další hranici, kterou bylo zachycení digitálního signálu z Polska. Na serveru RadioPolska.pl jsem si tedy našel veškeré frekvence, kde se DVB-T vysílá, porovnal se seznam stanic, které je možné na Jižním Městě zachytit a vyrazil na lov. 

Polsko moc kmitočtů pro digitální vysílání nevyužívá. Je jich zatím pouze osm. Na rozdíl od nás se zde ale vysílá v jiné kompresi obrazu, a to MPEG-4. Znamená to tedy, že pokud český divák má set-top-box (krabičku pro příjem digitální televize), který umí pouze starší formát obrazu MPEG-2, zařízení ho neumí zpracovat. Divák sice kanály naladí, ale už nic neuvidí a v nejlepším případě uslyší pouze zvuk. Po asi deseti minutách prolaďování UHF pásma se dostavil velmi potěšující výsledek na kanále 45. Hrál zde totiž digitální multiplex buďto z lokality Żagań *Wichów*, nebo Zielona Góra *Jemiołów*. Tipuji to na první oblast, která vysílá s vyšším výkonem.

A jaký byl obsah onoho polského multiplexu, který je v seznamu označen jako DVB-T (Lubuskie)? Jde o síť, která patří Polské televizi (Telewizja Polska) a jsou v ní obsaženy stanice TVP 1, TVP 2, TVP INFO Gorzów, TVP Polonia, TVP Kultura, TVP Historia a TVP Sport. Počet televizí dává napovědět, že se vysílalo v již zmiňované kompresi MPEG-4. Jediné, co jsem slyšel, byl zvuk rozhlasu. Šlo o Polskie Radio Program 1, Polskie Radio Program 2 a Polskie Radio Trójka. Jako přijímací zařízení posloužil set-top-box Golden Interstar 8300 T/S a anténa XL 91 BL Color Super s rotátorem Yeasu G-450C.

Dálkovému příjmu digitální televize jsem se věnoval na svém blogu již několikrát. Stačí, když si prolistujete seznam mých článků a narazíte např. na úlovky z Německa . Včera se na 57. kanálu objevil s vertikální polarizací signál z lokality Boossen (260 km).

Autor: Lukáš Polák | pondělí 7.7.2008 12:21 | karma článku: 17,32 | přečteno: 6498x
  • Další články autora

Lukáš Polák

Končím a těším se na viděnou

S čím? S blogováním na zpravodajské jedničce v České republice. Důvod? Velmi prostý, nemožnost oslovit dostatečně cílovou skupinu.

19.10.2009 v 16:32 | Karma: 13,29 | Přečteno: 4513x | Osobní

Lukáš Polák

Óčko se MTV bát nemusí. Strach by mělo mít z musiq1

V souvislosti se startem lifestylově-hudebního kanálu MTV pro Českou a Slovenskou republiku, ke kterému dojde již koncem příštího měsíce, se hovoří také o tom, že podobně laděnému Óčku z mediální skupiny MAFRA Media by mohli ubýt diváci. Podle mého názoru jde ale o naprosto přehnané očekávání. MTV má takto nastavenou laťku ze dvou důvodů, kterými jsou mezinárodní značka a spojení se skupinou kanálů TV Nova.

11.10.2009 v 19:37 | Karma: 9,95 | Přečteno: 2067x | Diskuse| Média

Lukáš Polák

CS Link změnil vedení. Změnil se i přístup k některým webům?

Přístup společnosti Mediavision, provozovatel satelitní platformy CS Link, k médiím byl vždycky zvláštní, protože se většinou omezoval pouze na informování směrem k jednomu nejmenovanému webu. Pak se ale změnilo vedení a mnohým rázem vzrostla naděje díky přístupu nového výkonného ředitele. Je to opravdu tak, nebo jde pouze o pocit?

29.9.2009 v 16:56 | Karma: 12,89 | Přečteno: 2088x | Diskuse| Společnost

Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

27.9.2009 v 15:13 | Karma: 12,34 | Přečteno: 3029x | Diskuse| Věda

Lukáš Polák

Porucha kanálu, který vlastně v nabídce UPC vůbec není

V krátké době se opět podruhé věnuji na svém blogu společnosti UPC. Osobně proti ní nic nemám, i když někteří její zaměstnanci si o mně myslí stoprocentně opak. Jde o největšího kabelového operátora, který se svou práci snaží dělat v rámci svých možností. Zatímco jedni na něj nadávají, další jsou s ním spokojeni. Klasika, která se nevyhne žádnému z operátorů. S dnešním zážitkem se s vámi ale prostě podělit musím.

17.9.2009 v 21:33 | Karma: 19,46 | Přečteno: 3491x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2358x
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.