MTV – televize, která zabila kulturu

1. 10. 2007 0:01:00
Nástup „klipovité“ kultury souvisí s počátkem vysílání televizní stanice MTV. Svět jsme začali vnímat v tříapůlminutových blocích, a to nejen svět hudební.
MTV, neboli Music Television, byla založena ve Spojených státech 1. srpna 1981 společnostmi Warner a AmEx. Stala se první čistě hudební televizí na světě a její vysílání bylo od počátku čtyřiadvacetihodinové. Program byl zahájen symbolicky songem Video Killed The Radio Stars, což lze do češtiny přeložit jako Video zabilo rozhlasového hvězdy. Stanice jako první nabídla tzv. VJ‘s, neboli DJ‘s hudební televize. Moderátory, kteří propojují jednotlivé videoklipy svými vstupy. VJ‘s se samozřejmě stali okamžitě hvězdami, protože nabídli divákům možnost k někomu vzhlížet.

Madonna (foto: logotip.cz)
Tento hudební gigant stál u zrodu hvězd, jako byly a jsou Madonna nebo Michael Jackson. V roce 1983 představilo MTV přelomový videoklip Thriller. První velký hit od Madonny (Like a Virgin) byl představen o deset měsíců později. Její účinkování na Video Music Awards (jedny z hudebních cen MTV) způsobilo velké pozdvižení a od té doby až dodnes je jednou z nejuznávanějších zpěvaček na světě. Jak je to možné? MTV dokázalo vytvářet hvězdy mnohem jednodušeji než rozhlasové stanice nebo televize, které hrály hudbu jen okrajově. Jako čtenáři tohoto časopisu mi dáte jistě za pravdu, že vizuální stránka je pro člověka mnohem důležitější než ta audiální.

Přesně o šest let později, co začalo vysílat MTV v USA, přišlo i do Evropy. Velká část programu byla převzata ze Spojených států, ale co se týká hudby, ta již byla ze starého kontinentu. MTV začala vysílat i hudební magazíny jako byly MTV Most Wanted nebo Yo! Raps, který zaryl mládeži do povědomí styl zvaný hip-hop. I díky němu dnes známe hudební ikony jako jsou Dr. Dre nebo P. Diddy. Na počátku devadesátých let se objevil dosud neznámý formát – reality show. Ano, i za něj vděčíme MTV. Pořad Real World představil dům v němž spolu bydlelo pohromadě několik obyvatel, kteří byli neustále sledováni kamerami.


Produkce MTV však neusnula na vavřínech a hrnula na své diváky stále další interprety, kteří se díky ní stávali hvězdami. Ať to byla např. na začátku devadesátých let kytarová Nirvana či na jejich konci popová princeznička Britney Spears. Toto období představuje i ve vysílání televize velký hudební zlom. Převážně kytarové skladby začíná nahrazovat prvoplánový popík, R’n’B a hip-hop. Vypadá to, že opravdu „video killed the radio stars“...

V dnešní době spolupracuje tento gigant s předními světovými značkami, a tak si ani při sledování videoklipů člověk neuvědomí, že kouká na jednu velkou reklamu. MTV je nejen korporací mnoha hudebních televizí po celém světě, ale i prodejcem téměř veškerého sortimentu, který by si mohli teenageři pořídit. Nevědomostí svých diváků pomáhá prodávat mobilní telefony Nokia, Samsung a další. Ještě očividnější je to u oblečení a módních doplňků.
P. Diddy, Justin Timberlake, Akon a další jsou zárukou toho, že pokud se ve videoklipu objeví v nějakém novém kusu, teenageři ho okamžitě začnou shánět a budou ho chtít vlastnit. Chce-li nějaká značka prorazit, není pro ní lepší cesty, než se spojit s MTV.


Nejúspěšnější producent součastnosti - Timbaland (foto: timbalandmusic.com)
Americký gigant dnes nabízí především a pouze zábavu. Mladí se chtějí bavit a MTV jim rádo vyhoví. Objevují se stále nové reality show a programy, které nemají s hudbou nic společného, ale snaží se vytvořit styl, který bude teenagerům sedět. Mezi nejpopulárnější pořady dnes patří především Pimp My Ride, Room Riders nebo Fabulous Life of. Prvně jmenovaný pořad uvádí uznávaný raper Xzibit. Z velkého počtu zájemců, kteří se do pořadu přihlásí, je vybrán jeden, kterému aktéři show (profesionální automechanici) kompletně předělají auto do té podoby, že je k nepoznání. Produkce se řídí heslem, že čím větší vrak auto bude, tím lépe. Automechanici ho pak kompletně vybaví včetně nejlepší audio a video techniky.

Room Riders je moderním typem seznamky v nichž jsou vybráni tři náhodní soutěžící, kteří se ucházejí o chlapce, či dívku. Fabulous Life of je pohledem do soukromého života celebrit jako je Paris Hiltonová, Lindsay Lohanová nebo Angelina Jolieová. Každý díl je tematicky zaměřen. Vždy se jedná o lákavé informace, jako je, kolik daná hvězda utratila za oblečení, kolik navštivila večírků apod. Co na tom, že je to laciné a má nulovou vypovídací hodnotu? Důležité je, když se divák baví.


Rodina MTV

Nakonec si představme nejznámější programy MTV. Mezi ně patří MTV Europe, VH1 Classic a VH1 Europe. Nejsou ale zdaleka všechny. MTV Europe je evropskou odnoží americké MTV. Divákovi poskytuje videoklipy plus talk a reality shows. Důležitou složkou jsou však i reklamy, díky kterým se divák dozví, jak si objednat melodii svého oblíbeného videoklipu nebo jaký nový mobilní telefon teď zrovna letí. MTV 2 je radikálnější než ostatní stanice této velké rodiny. Ukazuje umělce pro něž není na MTV Europe a dalších místo. Hraje interprety jako jsou Korn, Pearl Jam či Marilyn Manson. MTV hits! přináší non-stop aktuální hity. MTV base je oblíbená mezi příznivci černé hudby. Přináší videoklipy z oblasti hip hopu, r’n‘b a soulu.

Logo VH1 classic
Pro starší generaci nebo ty, co nesledují aktuální žebříčky, nabízí MTV Networks příjemnou alternativu v podobě dvou televizních programů, a to VH1 Classic a VH1 Europe. VH1 Classic vysílá klipy od 60.let minulého století. Mezi interprety je tu možné shlédnout např. Abbu, Beatles, Eltona Johna a The Doors. VH1 Europe nabízí největší hity od let osmdesátých až po současnost. Jsou tu vysílány i tematické pořady jako So 80’s nebo Smells Like The 90’s. Ani zde však divák neunikne zábavným prvkům MTV, a to v již zmiňovaném pořadu Fabulous Life of.


Kde lze programy MTV naladit

Programy MTV lze naladit téměř všemi možnými způsoby. Jsou vysílány jak po kabelu, tak i na satelitu a dalších platformách. Nabízí je např. i Telefónica O2 ve své IPTV. Na satelitu jsou programy MTV především kódované, ale dají se najít i výjimky. Na pozici 19,2 stupně vysílá volně MTV Germany a neměcká VIVA. Na HotBirdu (13 stupňů východně) pak VIVA Polska. Ukrajinské MTV naladíte na Amosu (4 st. západně) a italské na Atlantic Birdu na pozici 12,5 st. západně.


Článek vznikl s využitím informací internetové encyklopedia Wikipedia, hudebního časopisu Filter (září 2006)
a webových stránek brněnské prodejny s anténní a satelitní technikou Omko (www.omko.cz). Původně byl připraven pro únorové vydání časopisu Home CInema, který bohužel přestal vycházet.

 

Autor: Lukáš Polák | pondělí 1.10.2007 0:01 | karma článku: 11.40 | přečteno: 3529x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.69 | Přečteno: 617 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3854 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2358
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...