Lukáš Polák

Česká televize dnes opět psala historii

27. 09. 2009 15:13:30
Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

Ćeskoslovenská, později Česká televize má ve své bohaté několik desítek dlouhé historii mnoho významných milníků. Jako ty stěžejní je možné jmenovat asi 23. března 1948, kdy se v Tanvaldě uskutečnilo první pokusné vysílání televize v Československu; 25. února 1954, kdy bylo zkušební vysílání ze Studia Praha v Měšťanské Besedě prohlášeno za pravidelné nebo 9. květen 1975. To bylo zahájeno pravidelné barevné vysílání prvního okruhu tehdejší ČST.

I 27. září 2009 se zapíše zlatým písmem do pomyslné kroniky historie Československé, resp. České televize. Právě dnes totiž proběhl první živý přenos vysílaný ve vysoké kvalitě obrazu (HDTV). Stalo se tak při příležitosti třídenní návštěvy papeže Benedikta XVI, který přijel na popud prezidenta republiky Václava Klause a České biskupské konference. I u tohoto milníku by se mohli mnozí hádat a de facto by měli pravdu.

Vysílání ve vysokém rozlišení obrazu vtrhlo do České republiky před dvěma lety díky televizi Nova, která si nechala nejen pro potřeby publicistiky vystavit budovu, tzv. News Center, tedy zpravodajského centra. Jeho plný potenciál však mohla de facto využít až o rok později, kdy se rozšířil její HDTV signál na satelitu do platformy Skylink a před několika měsíci také do konkurenčního CS Linku, mezitím se vysílání objevilo např. také v síti největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC.

Televizní noviny a další publicistické pořady, které se v nativním HD vysílaly, znamená to, že už byly v HDTV i pořizovány, však nebyly přímými přenosy takového charakteru, jako jsou např. festivaly, sport, bohoslužby apod. Nova Sport sice již v HD také vysílá např. anglickou Premier League, ale tady jde o akviziční formáty, které si pouze česká komerční jednička dabuje. A tak právě dnešek lze považovat za další významný milník naší televizní historie. Šlo tedy o jakýsi křest ohněm, naostro to začne až příští rok ve Vancouveru.

Autor: Lukáš Polák | karma: 12.34 | přečteno: 3029 ×
Poslední články autora