Česká televize dnes opět psala historii

27. 09. 2009 15:13:30
Jelikož se na svém blogu více či méně pravidelně věnuji oblasti digitální televize, nemohl jsem si nechat ujít jako příležitost dnešní den, kdy veřejnoprávní TV, ač si to mnozí neuvědomují, opět psala historii. Proč? O tom jsou následující řádky.

Ćeskoslovenská, později Česká televize má ve své bohaté několik desítek dlouhé historii mnoho významných milníků. Jako ty stěžejní je možné jmenovat asi 23. března 1948, kdy se v Tanvaldě uskutečnilo první pokusné vysílání televize v Československu; 25. února 1954, kdy bylo zkušební vysílání ze Studia Praha v Měšťanské Besedě prohlášeno za pravidelné nebo 9. květen 1975. To bylo zahájeno pravidelné barevné vysílání prvního okruhu tehdejší ČST.

I 27. září 2009 se zapíše zlatým písmem do pomyslné kroniky historie Československé, resp. České televize. Právě dnes totiž proběhl první živý přenos vysílaný ve vysoké kvalitě obrazu (HDTV). Stalo se tak při příležitosti třídenní návštěvy papeže Benedikta XVI, který přijel na popud prezidenta republiky Václava Klause a České biskupské konference. I u tohoto milníku by se mohli mnozí hádat a de facto by měli pravdu.

Vysílání ve vysokém rozlišení obrazu vtrhlo do České republiky před dvěma lety díky televizi Nova, která si nechala nejen pro potřeby publicistiky vystavit budovu, tzv. News Center, tedy zpravodajského centra. Jeho plný potenciál však mohla de facto využít až o rok později, kdy se rozšířil její HDTV signál na satelitu do platformy Skylink a před několika měsíci také do konkurenčního CS Linku, mezitím se vysílání objevilo např. také v síti největšího kabelového operátora u nás, společnosti UPC.

Televizní noviny a další publicistické pořady, které se v nativním HD vysílaly, znamená to, že už byly v HDTV i pořizovány, však nebyly přímými přenosy takového charakteru, jako jsou např. festivaly, sport, bohoslužby apod. Nova Sport sice již v HD také vysílá např. anglickou Premier League, ale tady jde o akviziční formáty, které si pouze česká komerční jednička dabuje. A tak právě dnešek lze považovat za další významný milník naší televizní historie. Šlo tedy o jakýsi křest ohněm, naostro to začne až příští rok ve Vancouveru.

Autor: Lukáš Polák | neděle 27.9.2009 15:13 | karma článku: 12.34 | přečteno: 3029x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 8.43 | Přečteno: 80 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 23.31 | Přečteno: 505 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 184 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.09 | Přečteno: 286 | Diskuse
Počet článků 75 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2358
Lukáš Polák je redaktorem serveru DigiZone.cz se specializací na satelit. Zajímá se o oblast pozemní digitální televize a DVB-S (digitální satelitní televize). Vystudoval Střední průmyslovou školu sdělovací techniky, a poté Vyšší odbornou školu publicistiky, kde si jako téma absolventské práce vybral rozhlasovou stanici chybějící na českém trhu. Dlouhodobě se zajímá o médiální scénu u nás i v zahraničí, je také aktivním členem Československého DX klubu. Dříve spolupracoval např. se servery satCentrum a RadioTV nebo časopisem Home Cinema.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...